Cultuur en Geschiedenis

Ontdek de geschiedenis van Route 66

Als liefhebber van de Verenigde Staten en ervaringsdeskundige op het gebied van roadtrips, kan ik met zekerheid zeggen dat Route 66 een van de meest iconische wegen is die je kunt rijden in Amerika. Deze legendarische route strekt zich uit van Chicago, Illinois tot Santa Monica, Californië en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de jaren 1920.

De oorsprong van Route 66

Route 66 werd officieel geopend in 1926 en diende als een van de eerste verharde wegen die het oosten van de Verenigde Staten verbond met het westen. De route was oorspronkelijk bedoeld als een handelsroute om de economie te stimuleren en het transport van goederen te vergemakkelijken. Tijdens de Grote Depressie werd Route 66 echter ook een belangrijke route voor mensen die op zoek waren naar werk in het westen.

De populariteit van Route 66 groeide gestaag in de jaren 1930 en 1940, mede dankzij de opkomst van de auto-industrie en de toename van het aantal reizigers op de weg. De route werd al snel bekend om zijn vele motels, diners en benzinestations die langs de weg te vinden waren.

De hoogtijdagen van Route 66

De jaren 1950 en 1960 waren de hoogtijdagen van Route 66, met een constante stroom van reizigers die de route aflegden. De populariteit van de route werd verder vergroot door populaire liedjes, films en tv-shows die zich afspeelden langs Route 66, zoals de bekende serie “Route 66” uit de jaren 1960.

Tijdens deze periode groeide Route 66 uit tot een symbool van vrijheid en avontuur, en trok het reizigers van over de hele wereld aan die de Amerikaanse droom wilden ervaren. De route werd ook bekend om zijn vele bezienswaardigheden, zoals de Cadillac Ranch in Texas en de Wigwam Motels in Arizona.

De teloorgang van Route 66

Helaas kwam er in de jaren 1970 en 1980 een einde aan de gloriedagen van Route 66. De aanleg van de Interstate Highway System zorgde ervoor dat veel reizigers de voorkeur gaven aan de snellere en efficiëntere snelwegen, waardoor Route 66 steeds minder werd gebruikt.

Veel delen van Route 66 werden verlaten en verwaarloosd, met lege motels en verlaten benzinestations langs de weg. Het leek erop dat de route voorgoed verloren zou gaan, totdat in de jaren 1990 een opleving van de interesse in Route 66 plaatsvond.

De heropleving van Route 66

Dankzij de inspanningen van liefhebbers en lokale gemeenschappen werd Route 66 nieuw leven ingeblazen en omgevormd tot een toeristische attractie. Veel van de oude motels en diners langs de route werden gerestaureerd en heropend, waardoor reizigers de kans kregen om de nostalgie van de route te ervaren.

Vandaag de dag is Route 66 een populaire bestemming voor roadtrippers die op zoek zijn naar een stukje Amerikaanse geschiedenis. Langs de route vind je tal van bezienswaardigheden en attracties die je terugvoeren naar de gloriedagen van de route, zoals het Route 66 Museum in Oklahoma en het El Rancho Hotel in New Mexico.

Mijn persoonlijke ervaring met Route 66

Als fervent reiziger heb ik het geluk gehad om Route 66 meerdere keren te hebben gereden en elke keer weer was het een onvergetelijke ervaring. Het gevoel van vrijheid en avontuur dat je ervaart wanneer je over de verlaten wegen van Route 66 rijdt, is met geen woorden te beschrijven.

Ik herinner me nog levendig de vele diners en motels die ik heb bezocht langs de route, elk met zijn eigen unieke charme en geschiedenis. Het is alsof je een stap terug in de tijd zet en de nostalgie van de jaren 1950 en 1960 kunt voelen.

Route 66 heeft een speciaal plekje in mijn hart en ik kan het iedereen aanraden die op zoek is naar een authentieke Amerikaanse roadtripervaring. Of je nu een liefhebber bent van geschiedenis, cultuur of gewoon van de open weg houdt, Route 66 heeft voor ieder wat wils.

Dus pak je auto, zet de radio aan en ga op avontuur langs de legendarische Route 66. Je zult er geen spijt van krijgen!

USA